MiFID II impact op relatie fondshuizen en distributeurs

Donderdag avond, voorafgaand aan de Morningstar awards uitreiking, had ik de kans een panel discussie te leiden over MiFID II. Deelnemers waren Bert van den Broek van de Rabobank, Celine Krielaarts van ABN AMRO en Hans Janssen Daalen van de Dutch Fund Association. Een geweldig panel!

Het ging vooral over hoe MiFID II de relatie tussen de fondshuizen en distributeurs raakt. Dat gebeurt volgens de panelleden vooral op het vlak van kostentransparantie en target market.

De distributeur heeft veel meer gegevens nodig over de kosten van de fondsen dan dat vandaag beschikbaar is op de KIID. Een voorbeeld van kosten die lastig te krijgen zijn, zijn de transactiekosten van een fixed income fondsen. In het geval een distributeur deze kosten niet ontvangt dan zal zij deze zelf moeten inschatten. Daar voelen zij zich niet comfortabel bij.

Een tweede punt van MiFID II dat direct van impact is op de relatie tussen fondshuizen en distributeurs is de beschrijving van de target market. De distributeur zou deze van het fondshuis moeten ontvangen. Het fondshuis is meestal niet volgens de wet verplicht om deze informatie te verstrekken. Doordat de distributeurs de druk opvoeren om deze gegevens wel te leveren, worden zij indirect toch geraakt door deze eis van MiFID II.

De beide distributeurs in het panel waren zelfs zo stellig dat zij aangaven geen fondsen meer op het schap toe te laten als zij niet volledige kostentransparantie en target market gegevens verstrekken. Daarmee werd duidelijk de toon gezet voor de 9 maanden die we nog voor ons hebben tot implementatie van MiFID II!

Kijk voor een volledig verslag van discussie op de site van FondsNieuws

 

 

Deel gerust met anderen.....Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn