AFM waarschuwt voor onderschatting impact MiFID II

De AFM waarschuwt de sector om de impact van een aantal MIFID II onderwerpen niet te onderschatten. Die waarschuwing werd gisteren uitgesproken op een seminar georganiseerd door PWC, ORTEC Finance en de VU.  

Op drie specifieke onderwerpen ziet de AFM een risico van onderschatting:

  1. Product governance

Het is niet de eerste keer dat ik iemand van de AFM de sector hoor waarschuwen over de impact voor manufacturers en distributeurs op dit onderwerp. MiFID II stelt te eis om bij ieder financieel product een target market te bepalen. Recent heb ik een artikel hierover gepubliceerd op FondsNieuws. Het is ten sterkste aan te raden de ESMA consulting paper over product governance te lezen.

2. Kennis & bekwaamheid

De lat op gebied van kennis & bekwaamheid komen hoger te liggen van voorheen. Op dit gebied stelt MiFID II een ‘open norm’. Wat betekent dat je als sector hieraan zelf een invulling moet geven. Voor de Nederlandse markt komt er volgens AFM meer duidelijkheid over de eisen op dit vlak, deze worden verwacht voor begin 2017. Voor meer informatie is het aan te raden alvast de ‘ESMA guidelines for assessing knowledge and competence‘ door te nemen.

3. Provisieverbod

Provisieverbod is in Nederland al doorgevoerd. Daarin schuilt volgens de AFM het gevaar dat de sector niet opmerkt dat het provisieverbod onder MiFID II nog verder wordt uitgebreid. Vanaf 2018 geldt er ook een provisieverbod voor professionele klanten.

Een aantal concrete waarschuwingen dus van de AFM. Tom Loonen, hoogleraar Effectiviteit regelgeving bij beleggingsondernemingen aan de VU, wees ons in de laatste presentatie van de dag op het kleine effect van waarschuwingen. “Ik waarschuw u voor de waarschuwing”, gaf Loonen aan. Als we zijn redenatie volgen, is de vraag of de waarschuwingen van de AFM gisteren voldoende tot de deelnemers zijn doorgedrongen.

12860-nommjl

 

Deel gerust met anderen.....Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn