Amsterdammers houden niet van bankiers

Een jaar geleden kreeg ik een ‘I love bankers’ sticker. Deze plakte ik enthousiast op mijn fiets. Had nooit het effect kunnen voorzien! Op straat en bij het stoplicht wordt ik er heel veel op aangesproken. Vaak ontstaat er vanzelf een bijzonder gesprek over de financiële sector. 

Slecht nieuws voor de bankiers onder ons; het grootste deel van de Amsterdammers houdt niet van bankiers. Ze vertrouwen ze niet, vinden het belachelijk dat er zo weinig rente op hun spaarrekening wordt betaald en denken dat iedereen binnen een bank nog steeds zijn bonus bij elkaar graait.

MiFID II heeft ambitie om vertrouwen te herstellen

Dus, ondanks dat er sinds de financiële crisis al flink wat gedaan is in de sector, is de perceptie van de man op de straat dus nog niet veranderd. De MiFID II regelgeving, die 3 januari 2018, wordt ingevoerd heeft ook de ambitie het vertrouwen in de industrie te herstellen. Daar wordt door de sector dan ook een flinke investering voor gedaan.

In een rapport van de Europese Commissie worden de kosten van invoering van MiFID II geschat tussen 512 miljoen en 732 miljoen euro. Daarna zijn de jaarlijkse (compliance)kosten geschat tussen 312 miljoen en 586 miljoen euro per jaar.

Wat levert MiFID II concreet op? 

Die hoge kosten leiden binnen de banken nog wel eens tot woede. Want wat levert MiFID II nu eigenlijk concreet op? Dat erkent de Europese Commissie ook. Zij geven aan dat de opbrengsten van MiFID II niet kwantificeerbaar zijn maar wel degelijk significant:

  • meer eerlijke concurrentie en toegenomen transparantie in de markt
  • betere transparantie richting toezichthouders en meer bevoegdheid voor toezichthouders
  • toegenomen bescherming van beleggers en daarmee toegenomen vertrouwen van consumenten in de sector
  • verkleinen van genomen risico’s en de impact daarvan op de financiële stabiliteit van de Europese financiële markten

Een mooie ambitie waarvan ik oprecht hoop dat het lukt. Want door het gebrek aan vertrouwen kiezen weinig mensen nog voor een beleggingsproduct terwijl dat in deze periode met lage rente juist wel verstandig kan zijn. Een hele generatie loopt straks achter qua vermogensopbouw.

Voor mij is implementatie van MiFID II dus meer dan zorgen dat we alle regelgeving-lijstjes hebben afgevinkt voor het einde van het jaar. Het is een nieuwe frisse start van de Europese financiële sector. Daar zet ik me graag persoonlijk voor in!

Deel gerust met anderen.....Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn